Bestellen/Reserveren? Bel 058 256 11 36 of stuur een e-mail

 

Wijns, al eeuwen lang een eigenzinnig dorp aan de Dokkumer Ee.

Wijns eigenzinnig, omdat Wijns hoe klein ook reeds in de middeleeuwen de residentie was van de rechtspraak van het distrikt “Winninge”, het huidige Oostergo. Nog steeds eigenzinnig omdat Wijns nog net zo klein het enige kleidorp tussen de wouddorpen is van Frieslands gemeente “Tytsjerksteradiel”.

De economische banden tussen dorp en bevolking zijn in de achterliggende jaren enorm verandert. Naast de agrarische bedrijven en “De Winze” vindt men in Wijns geen middenstand meer. Dit was honderd jaar geleden wel anders! Maar liefst drie café’s verwelkomden de varensgasten, een scheepshelling verzorgde het onderhoud van alles wat er op de Ee dreef. Men trof er een warme bakker, een hoefsmid, zelfs een betonfabriek op wat nu het parkeerterrein van “De Winze” is.

De laatse jaren is Wijns meer en meer ontdekt als een pleisterplaats voor de fietsrecreant mede door de aanleg van fietspaden langs de Dokkumer Ee, maar vooral door het fietspontje “De oerset”. Ook in de winter heeft Wijns niet te klagen over een gebrek aan belangstelling. Immers, menig schaatser komdat dan langs de vroegere route van “De tocht der tochten” en koestert zich dan in het zonnetje genietend van een al even eigenzinnige mok “poeiermolke”.